Kaj? Zakaj? Kako?

Otročiček bere knjigo
 1. Pri kateri starosti se starši z dojenčkom lahko vključijo v tečaj?

  Tečaji za najmlajše so namenjeni že dojenčkom med šestim in osmim tednom starosti. Vaje v prvem tečaju so prilagojene razvojni stopnji najmlajših, starši pa spoznajo pomembne mejnike v razvoju jezika. Dojenčki so aktivno vključeni v tečaj, starši v tem času tudi poskrbijo za dojenčkove osnovne potrebe po hrani, občutku varnosti, spanju. Po zaključku vsakega srečanja imajo starši tudi možnost za pogovor z drugimi starši!

 2. Ali tečaji Modra pikica pomenijo učenje znakovnega jezika?

  Programi Modra pikica so zasnovani širše in se osredotočajo na razvoj jezika pri otrocih od rojstva do zaključka predšolskega obdobja. Smiselno so v program vključeni tudi osnovni znaki iz slovenskega znakovnega jezika, ki lahko dojenčku pomagajo pri komunikaciji, dokler se ne razvije govor.

 3. Ali so znaki, ki jih spoznamo v tečajih, univerzalni?

  Znaki niso enaki kot v drugih državah, saj poznamo številne nacionalne znakovne jezike. Program Modra pikica kot del jezikovnih vaj uporablja znake našega nacionalnega prostora – to so znaki iz slovenskega znakovnega jezika. Tako imajo starši na voljo tudi slovarje in druge publikacije v slovenščini. Idejni vodja programa, Živa Ribičič, je ena izmed certifiricanih tolmačic za slovenski znakovni jezik, ki jih je v Sloveniji približno 50.

 4. Ali v vrtcih poznajo izobraževanja, ki jih ponuja Modra pikica?

  Da, nekateri vrtci so izobraževanja že spoznali, strokovni delavci vrtca znanja po zaključku izobraževanj uporabljajo pri svojem delu.

 5. Zakaj bi se z otrokom vključila v programe Modra pikica, zdi se mi, da slovenščino dovolj dobro obvladam, veliko tudi pojem, se igram z otrokom in mu berem?

  Odgovor na to vprašanje ni tako preprost in ga lahko dobite le z vključitvijo v tečaj, ki ustreza starosti vašega otroka. Tečaji so plod slovenskega znanja in sistematično gradijo jezik otroka od rojstva naprej. Z njimi želimo pokazati, da za dober razvoj jezika najmlajših veliko naredimo, če vemo o več o tem, kako se gradi prvi jezik najmlajših.

 6. Ali gre v tečajih Modra pikica za učenje znakovnega jezika?

  Ne. Znakovne jezike iz sveta gluhih se je ravno tako težko naučiti kot vsak drug jezik. Zato v programih Modra pikica ne gre za učenje slovenskega, ameriškega, angleškega ali katerega drugega znakovnega jezika, iz nacionalnega jezika jemljemo le osnovne znake. V program Modra pikica pa so vključene tudi številne druge vaje za razvoj jezika pri najmlajših.

 7. Ali imam pri vpisu v nadaljevalne programe popust?

  Da, vsi uporabniki imajo v nadaljevalnih programih 10% popust.

 8. Ali uporaba znakov za dojenčke zavira otrokov govor?

  Nikakor ne, uporaba znakov pozitivno vpliva na otrokov razvoj jezika in govora, saj besede večkrat ponovimo, če ob njih kažemo tudi znake. Otrok postane pozoren na celotno izražanje staršev, tako verbalno kot neverbalno, kar mu bo tudi kasneje v življenju zelo koristilo. Tečaji Modra pikica pa vključujejo še številne druge vaje za razvoj jezika in govora.

 9. Z dojenčkom sva začela uporabljati znake pri petem mesecu. Kdaj lahko pričakujem, da bo tudi sam začel s kazanjem znakov?

  Trenutek, ko se bo to zgodilo, je prav tako težko napovedati kot otrokove prve korake. Ob redni in sistematični uporabi lahko pričakujemo, da bo otrok znake najprej razumel, kasneje pa jih bo tudi pokazal. To se lahko zgodi med 6. in 12. mesecem.

 10. Zakaj bi otroka obremenjevali še z učenjem znakov, če lahko ob dobri jezikovni spodbudi hitro razvije govor?

  Uporaba znakov pomeni za dojenčka vmesno postajo pri učenju govora. Omogoči mu, da lahko veliko prej izrazi svoje potrebe, želje, interese, zato manj joka, starši pa ga lažje razumejo.

 11. Ali je program Modra pikica povezan z metodo diaper free baby?

  Ne, tečaji Modra pikica se s tem področjem ne ukvarjajo.

 12. Kdo je razvil tečaje Modra pikica?

  Tečaji Modra pikica so plod slovenskega znanja in zaščiteni kot blagovna znamka Modra pikica, razvila jih je Živa Ribičič, ki se že vrsto let ukvarja z razvojem jezika pri dojenčkih in malčkih.

 13. Ali je možno izvajanje programa na mojem domu?

  Izobraževanje na domu je mogoče bodisi kot individualno svetovanje bodisi kot brezplačni program za gostitelja tečaja. Več informacij na ziva@modrapikica.si

NOVICE

Preberite, kaj je novega pri Modri pikici!

nasmejan otročiček sporoča novico

Kaj? Zakaj? Kako?

Poiščite odgovore na najpogostejša vprašanja!

Otročiček s prevelikimi očali odraslega bere knjigo

TEČAJI

Modra pikica vabi na tečaje za nosečnice, dojenčke in malčke!

Mama in otročiček se igrata in učita skupaj

Pikin kotiček

Spremljajte dojenčico Luno in naše udeležence tečajev!

nasmejan otročiček sporoča novico

Vrtci

Modra pikica povezuje starše in strokovnjake v vrtcih!

Otroci se igrajo in učijo skupaj

Članki

Objavljeni članki

Otrok kreta

Galerija

Poglejte fotografije in filmčke naših malčkov!

Dojenček se igra s fotoaparatom