Pedagogika Montessori

V Sloveniji je pedagogika montessori že zelo znana in pri starših izredno dobro sprejeta. Vsako leto je več staršev prepričanih, da je to najboljši pristop k vzgoji in učenju otroka. Veseli nas, da je tako. Želimo, da se naši starši seznanijo s pedagogiko montessori iz kvalitetnih virov, saj o pedagogiki montessori krožijo tudi določena zmotna mišljenja.

Načela pedagogike montessori

Dr. Maria Montessori je pred več kot stotimi leti s pomočjo pronicljivega opazovanja, ki mu je pridružila strokovna znanja in iskrivi um prišla do ugotovitev, ki jih v zadnjih letih potrjujejo najnovejše raziskave s področja razvoja otrok.

Portret Marie Montessori

Materiali, ki jih je razvila in postavila na odprte police, ki so vedno dostopne otrokom, razvijajo otrokovo koncentracijo, jih spodbujajo k samostojnosti, občutku za red in razvijajo najpomembnejša področja. Ta so v prvem obdobju:

tem pa se v drugem starostnem obdobju pridruži še:

Pripravljeno okolje in potek dneva dobro prikazuje naslednji filmček: https://www.youtube.com/watch?v=09Y-huCMjIc

Okolje otroke popelje v umirjenost, zbranost, pri tem jim je v veliko pomoč tudi vzgojitelj, ki natančno pozna cilje vseh dejavnosti v montessori okolju. Vzgojitelj je otrokov vodnik na poti k samostojnosti, pripravlja okolje za otroke in skrbi za predstavitve materialov.

Omenjeno dobro prikazuje filmček z naslovom Voda: http://montessoriguide.org/development-of-independence

Dejavnosti otrok od 3. leta naprej pa prikazuje filmček Vedro: http://montessoriguide.org/development-of-independence#primary